en menu

Blogi


21.12.2016

Lempeä Porkkanakakku

No vielä piti ennen joululomalle hulmahtamista tulla jakamaan teille yksi ihanuusohje!  Tiedän että jo vähän niinkuin toivotin hyvät joulut ja silleen, mutta en voinut vastustaa kiusausta, kun nämä kyseiset kuvat pompsahti esiin koneelta.

Jätän siis täten tämän hurrrmaavan porkkanakakun nyt ihan näin vain lempeään huomaanne ilman sen pidempiä alustuspuheita, sillä ennen joulurauhoittumista täytyy kiitää tekemään pari pientä lahjahankintaa ja siivota juuri tapahtuneen muuttomme alla kaotisoitunut uusi kotimme sellaiseen kuntoon, että tänne kehtaa kantaa kuusen sisään, ilman että pitää hävetä tuon jalon kunniavieraan, havuisen metsänolennon edessä. Saa muuten vielä jotkut Tapio-metsänjumalan kiukut niskaansa ja risuja ensi vuonna rattaisiin. Eli nyt suih, imurin varsi toiseen käteen ja kakun pala toiseen ja Frank Sinatran, Aretha Franklinin ja Ella Fitzgeraldin joulubiisit taustalle soimaan.

Paitsi että hei, sen vielä sanon, että vaikka tämä meidän Joulukirjasta löytyvä gluteeniton ja vegaaninen porkkana-juustokakku on mausteiltaan täydellisesti jouluun sopiva herkku, niin maistuupa se hyvin välipäivinä tai minä tahansa muunakin päivänä. Kakku kannattaa valmistaa tekeytymään jääkaappiin päivää ennen, jotta sen on h-hetkellä sopivasti kiinteytynyt ja maustunut. 

Eipä muuta tällä erää! Tudulei ja lempeää joulua!

V


Gluteeniton ja vegaaninen porkkanakakku

Gluteeniton, maidoton, vegaaninen

 

6–8 palaa

 

3½ dl mantelijauhoja

1 dl kookoshiutaleita

½ dl pellavarouhetta

1 tl leivinjauhetta

1 tl ceylon-kanelia

½ tl jauhettua muskottipähkinää

¼ tl jauhettua inkivääriä

¼ tl jauhettua kardemummaa

½–1 dl erytritolia tai kookossokeria

hyppysellinen merisuolaa

1 dl porkkanaraastetta

2 rkl luomuappelsiininkuorta raastettuna

1 dl makeuttamatonta omenasosetta

2 dl vettä

1 dl sulaa kookosöljyä

 

Kuorrute:

1½ dl cashewpähkinöitä (liota 30 minuuttia)

½ dl kookosmaitoa (säilytetty jääkaapissa)

4 rkl sulaa kookosöljyä

1 rkl appelsiinin mehua

3 rkl erytritolia tai ksylitolia

½ tl aitovaniljajauhetta

 

Pinnalle:

appelsiininkuorta

ceylon-kanelia

pähkinämurskaa

 

2 l foliovuoka

 

Kakku:

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää makeuttajaa makusi mukaan. Raasta toiseen kulhoon kuorittu porkkana, pienellä terällä, hienoksi raasteeksi. Raasta joukkoon pestyn appelsiinin kuorta. Lisää omenasose, vesi sekä sula kookosöljy ja sekoita. Yhdistä seos kuiviin aineksiin ja sekoita. Anna turvota 5 minuuttia. Voitele foliovuoka öljyllä. Kaada taikina vuokaan. Paista uunissa 40–45 minuuttia, kunnes kakun pinta on ruskistunut. Ota vuoka uunista ja anna kakun jäähtyä täysin. Kakku on uunista tullessaan vielä pehmeä, mutta kiinteytyy jäähtyessään. Valmista sillä välin kuorrute.

 

Kuorrute:

Lisää liotetut, valutetut ja huuhdellut pähkinät tehosekoittimeen. Kaavi kylmästä kookosmaitotölkistä paksua, valkoista ainesta tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa hieman kookosmaitoa, jotta saat seoksesta sileää. Säilytä se silti mahdollisimman paksuna: koostumuksen tulisi muistuttaa paksua, turkkilaista jogurttia. Tarkista maku ja lisää halutessasi jotain mausteista.

 

Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin tekeytymään yön yli. Seuraavana päivänä raasta halutessasi päälle appelsiininkuorta tai ripottele pinnalle kanelia ja pähkinämurua. Leikkaa kakku paloiksi ja irrota vuoasta. Tarjoa ja nauti. Säilytä jääkaapissa.

Gluteeniton ja vegaaninen porkkanakakku

Gluteeniton, maidoton, vegaaninen

 

6–8 palaa

 

3½ dl mantelijauhoja

1 dl kookoshiutaleita

½ dl pellavarouhetta

1 tl leivinjauhetta

1 tl ceylon-kanelia

½ tl jauhettua muskottipähkinää

¼ tl jauhettua inkivääriä

¼ tl jauhettua kardemummaa

½–1 dl erytritolia tai kookossokeria

hyppysellinen merisuolaa

1 dl porkkanaraastetta

2 rkl luomuappelsiininkuorta raastettuna

1 dl makeuttamatonta omenasosetta

2 dl vettä

1 dl sulaa kookosöljyä

 

Kuorrute:

1½ dl cashewpähkinöitä (liota 30 minuuttia)

½ dl kookosmaitoa (säilytetty jääkaapissa)

4 rkl sulaa kookosöljyä

1 rkl appelsiinin mehua

3 rkl erytritolia tai ksylitolia

½ tl aitovaniljajauhetta

 

Pinnalle:

appelsiininkuorta

ceylon-kanelia

pähkinämurskaa

 

2 l foliovuoka

 

Kakku:

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää makeuttajaa makusi mukaan. Raasta toiseen kulhoon kuorittu porkkana, pienellä terällä, hienoksi raasteeksi. Raasta joukkoon pestyn appelsiinin kuorta. Lisää omenasose, vesi sekä sula kookosöljy ja sekoita. Yhdistä seos kuiviin aineksiin ja sekoita. Anna turvota 5 minuuttia. Voitele foliovuoka öljyllä. Kaada taikina vuokaan. Paista uunissa 40–45 minuuttia, kunnes kakun pinta on ruskistunut. Ota vuoka uunista ja anna kakun jäähtyä täysin. Kakku on uunista tullessaan vielä pehmeä, mutta kiinteytyy jäähtyessään. Valmista sillä välin kuorrute.

 

Kuorrute:

Lisää liotetut, valutetut ja huuhdellut pähkinät tehosekoittimeen. Kaavi kylmästä kookosmaitotölkistä paksua, valkoista ainesta tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa hieman kookosmaitoa, jotta saat seoksesta sileää. Säilytä se silti mahdollisimman paksuna: koostumuksen tulisi muistuttaa paksua, turkkilaista jogurttia. Tarkista maku ja lisää halutessasi jotain mausteista.

 

Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin tekeytymään yön yli. Seuraavana päivänä raasta halutessasi päälle appelsiininkuorta tai ripottele pinnalle kanelia ja pähkinämurua. Leikkaa kakku paloiksi ja irrota vuoasta. Tarjoa ja nauti. Säilytä jääkaapissa.

Avainsanat: , , , , , , , , ,